Ruokavalio ja närästys

Närästys on ikävä vaiva, jota esiintyy toisinaan lähes kaikilla ihmisillä, mutta jos kärsii närästyksestä jatkuvasti, on syytä kiinnittää huomiota elintapoihin.

Närästyksen yleinen oire on polttava tunne rintalastan takana ja mahansisältöä voi nousta suuhun. On myös mahdollista, että ruokatorveen kehittyy limakalvovaurio.

Elintapojen merkitys närästykseen

Yleiset terveelliseen elämäntapaan liitetyt tekijät vaikuttavat myös refluksitaudin eli närästyksen vähenemiseen.

Ylipaino lisää painetta vatsaontelon seudulle, joka puolestaan edistää mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen. Ylipainoisilla jo muutaman kilon painonpudotus helpottaa närästysoireita huomattavasti.

Tupakointi lisää ruokatorven happoaltistusta merkittävästi, sillä se heikentää ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa. Tutkimuksissa on havaittu, että tupakoinnin lopettaneilla refluksitaudin oireet vähenivät yli 40 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana.

Liikunta ja istumisen rajoittaminen tehoavat myös närästykseen. Huomion arvoista on, että liikunnan muoto tulee olla itselle mielekästä, jotta siitä muodostuu osa arkea. Tutkimuksissa on todettu, että jo puolen tunnin päivittäinen kävely tuottaa lukuisia terveyshyötyjä.

Stressi voi oireilla närästyksenä

Ruokailun vaikutus närästykseen

On hyvin yksilöllistä, mitkä ruoat ja juomat aiheuttavat närästystä. Selvää kuitenkin on, että mikäli mahdollista ateriarytmin tulisi olla säännöllinen. Aterioita olisi hyvä syödä 3–4 tunnin välein ja pitää annoskoot pieninä. Monet refluksitaudista kärsivät syövät aivan liian nopeasti. Kerralla nautitut suuret ruoka-annokset lisäävät mahansisällön virtausta ruokatorveen. Hitaasti syövät ovat todennäköisesti myös nopeasti syöviä hoikempia. Tämä selittyy sillä, että kylläisyyshormonit alkavat vaikuttaa vasta noin 20 minuutin kuluttua.

Ruoanvalmistusmenetelmällä on merkitystä

Pannussa tai grillissä käristämisen sijaan ruoat kannattaa kypsentää uunissa, keittää, ruskistaa pannussa hyvin kevyesti tai höyryttää, jolloin myös ruoan vitamiinit säilyvät paremmin.

Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa selvittämään, mitkä ruoat juuri itselle aiheuttavat närästystä. Tärkeää on kuunnella omaa kehoa, jotta pystyy rajoittamaan oireita aiheuttavia ruokia ja juomia.

Helpointa on jättää aluksi tyypillisimmät närästystä aiheuttavat ruoka-aineet pois yksikerrallaan ja ottaa niiden tilalle jokin korvaava tuote.

Tyypillisimmät närästystä aiheuttavat ruoat:

  1. Yleisesti ottaen rasvaiset ruoat pahentavat närästysoireita, esimerkiksi pizzat, makkarat, lihapiirakat ja hampurilaiset.
  2. Sitrushedelmät. Appelsiini, sitruuna, mandariini, klementiini ja lime ovat tyypillisiä närästyksen aiheuttajia.
  3. Tomaatti
  4. Erilaiset sipulit. Kypsennetyt sipulit saattavat sopia paremmin vatsalle.
  5. Voimakkaat mausteet. Chili, cayenepippuri, jalopeno, mutta myös joka kodin perusmauste mustapippuri voi pahentaa närästystä.
  6. Yrteistä minttu on monille refluksia aiheuttava mauste.

Aterioiden yhteydessä on suositeltavaa välttää runsasta juomista, sillä nesteet laimentavat vatsahappoja, lisäävät vatsalaukun sisällön määrää, joka puolestaan aiheuttaa painetta ruokatorven alempaan sulkijalihakseen.

Tyypillisimmät närästystä aiheuttavat juomat:

  1. Kahvi ja tee. (myös kofeeniton)
  2. Hiilihapotetut kolajuomat
  3. Mineraali- ja kivennäisvedet
  4. Kaakao
  5. Erityisesti väkevät alkoholijuomat, valkoviini ja olut. Punaviini saattaa sopia myös refluksista kärsiville. Näiden tuotteiden kohdalla on hyvä huomioida tuotteiden yksilölliset erot.

 

Muita huomioitavia seikkoja

Työpäivien aikana saattaa olla haastavaa syödä hitaasti nautiskellen, jolloin ruoaksi on hyvä valita helposti sulavia vaihtoehtoja, esim. erilaiset keitot sopivat useimmille.  Välipaloista jugurtti ja smoothiet eivät yleensä ärsytä vatsaa. Mikäli mahdollista suosi löysiä ja väljiä vaatteita. Erityisen hyödyllistä on välttää liiallista istumista sekä kotona että työpaikalla. Istuessa vatsa on aina ahtaassa tilassa eikä ruoansulatus pääse toimimaan kunnolla.

Närästysoireisiin sopivia ruokavaliomalleja

Tutkimuksissa on havaittu, että kasvisruokavaliolla on positiivisia vaikutuksia vatsanterveyteen. Kokeile lisätä erilaisia kasviksia arkiruokien joukkoon. Voit esimerkiksi korvata osan jauhelihasta porkkanaraasteella. Myös Välimeren ruokavaliolla on pienempi yhteys refluksitautiin. Tässä ruokavaliomallissa suositaan runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja palkokasveja. Näiden lisäksi mukana on terveellisiä rasvoja sisältäviä pähkinöitä, kalaa ja oliiviöljyä. Lihaa, sokeria ja valkoista viljaa käytetään vain vähäisiä määriä.

Myös Foodmap ruokavaliosta on hyötyä

Närästyksen kotihoito

Apteekista on saatavilla erilaisia itsehoitotuotteita, jotka helpottavat närästysoireita. Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, mikäli rintalastan polttelun lisäksi tuntuu muita kipuja tai pahoinvointia, oksentelua ja laihtumista ilman erityistä syytä. Äkillinen kipu rintalastassa, uutena oireena, on merkki siitä, että lääkäriin on hakauduttava välittömästi. Tällöin kyseessä saattaa olla sydäninfarktin oire.