Palleatyrä (hiatus hernia) – Oireet ja hoito

Tiesitkö, että närästys ja refluksi voivat joskus johtua palleatyrästä? Mikä palleatyrä oikeastaan on? Mitkä ovat sen oireet ja miten sitä voidaan hoitaa?

Pallean seudun anatomiaa

Pallea on ohut, litteä lihas, joka erottaa vatsan rintakehästä. Se säätelee hengitystä liikkuessaan ylös ja alas. Pallealihaksessa on aukko (hiatus), jotta ruokatorvi voi yhdistyä vatsaan. Ruokatorvi (oesophagus) puolestaan on lihasputki, joka kulkee suusta, rintakehän ja sydämen takana, pallean lävitse vatsaan. Ruokatorvi supistelee säännöllisesti työntääkseen ruoan nielusta eteenpäin, alas vatsaan asti. Kun aukko palleassa toimii oikein, se kiinnittyy tiukasti ruokatorveen. Tässä kohdassa ruokatorven seinämää, sen paksuimmassa kohdassa, on alempi ruokatorven sulkijalihas, joka avautuu nielemisen jälkeen päästääkseen ruoan etenemään vatsaan. Sen jälkeen lihas supistuu nopeasti uudelleen, jotta estetään ruoan tai happaman vatsan sisällön nousu takaisin ruokatorveen.

Mikä on palleatyrä (Hiatus Hernia)?

Palleatyrä saa alkunsa, kun ruokatorven aukko (hiatus) pallealihaksessa löystyy. Löystyminen mahdollistaa ruokatorven asennon muuttumisen, jolloin osa vatsasta voi pullistua ylöspäin läpi leventyneestä aukosta.

Useimmissa tapauksissa näin syntynyt tyrä liikkuu ylös ja alas palleassa olevan aukon kautta. Tätä kutsutaan liukuvaksi palleatyräksi (aksiaalinen palleatyrä).

Harvemmissa tapauksissa aukon leventyminen mahdollistaa mahalaukun osan työntymisen pussimaisesti ylös ruokatorven viereen rintakehän puolelle (paraesofageaalinen tyrä).

palleatyrä
palleatyrä

 

Palleatyrän oireet

Palleatyrän oireet vaihtelevat yksilökohtaisesti, vaikka happaman refluksin eli vatsan sisällön nousu ruokatorveen ja siitä aiheutuva närästys onkin oireista yleisin. Muita mahdollisia oireita ovat:

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Hapan maku suussa
  • Ruoan nousu suuhun
  • Yskiminen kurkun ärsytyksen vuoksi
  • Yskiminen voi myös laukaista ruokatorven kouristuksia, jotka puolestaan voivat aiheuttaa rintakipua.

Monille palleatyrä ei aiheuta lainkaan oireita, tai oireita koetaan vain silloin, kun palleaan kohdistuu lisää painetta, esimerkiksi makuulla tai vartalon taipuessa.

Mikä aiheuttaa palleatyrän?

Vaikka palleatyrän tarkka syy jää monesti epäselväksi, voidaan vatsaontelon lisääntyneen paineen sanoa olevan potentiaalinen riskitekijä. Lääkäri, joka tutkii potilaan pitkäkestoisen refluksin syitä, voi siksi kysyä, onko potilaalla ollut viime aikoina voimakasta tai usein toistuvaa:

  • Oksentelua
  • Ummetusta
  • Yskää tai aivastelua
  • Raskaiden esineiden nostelua
  • Vartalon voimakasta taivuttelua

Muita mahdollisia riskitekijöitä palleatyrän kehittymiselle ovat lihavuus ja raskaus, jotka voivat aiheuttaa ylimääräistä painetta vatsaontelon sisälle.

Palleatyrän diagnoosi

Palleatyrän diagnosoimiseksi voidaan ottaa röntgenkuvat ruoansulatuskanavasta tai tehdä gastroskopia. Gastroskopialla tarkoitetaan joustavan, onton putken ja pienen kameran työntämistä ruokatorveen suun kautta. Kameran kautta voidaan nähdä tilanne ruokatorvessa, sulkijalihaksen kohdalla sekä mahalaukussa. Tarvittaessa voidaan myös ottaa koepaloja.

palleatyrä diagnoosi
palleatyrä diagnoosi

Palleatyrän hoito 

Palleatyrän hoito voi sisältää elintapojen ja ruokavalion muutoksen, lääkkeitä ja vaikeimmassa tapauksessa leikkaushoitoa.

Elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset:

Hoidon ensimmäinen tavoite on estää happaman vatsan sisällön nousu ruokatorveen, esimerkiksi seuraavin keinoin:

  • Epämukavuutta aiheuttavien elintarvikkeiden rajoittaminen tai poistaminen ruokavaliosta. Tyypillisiä refluksia aiheuttavia ruoka-aineita ovat mm. rasvainen, paistettu tai hyvin mausteinen ruoka, suklaa, kofeiini, hiilihappo, alkoholi, piparminttu, sitrushedelmät, tomaatti. Ruoka-aineet voivat vaihdella potilaskohtaisesti.
  • Pienempien aterioiden syöminen useammin, mikä vähentää vatsan turvotusta ja siten nousupainetta
  • Normaalipainon saavuttaminen/ylläpitäminen
  • Tupakoinnin lopettaminen
  • Minimoi paine palleaan nukkumisen aikana nostamalla sängynpäätyä noin 15 senttiä
  • Syömisen välttäminen 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja makuulle menon jälkeen.

 

Lääkitys

On olemassa lukuisia käsikauppa- ja reseptivalmisteita, jotka neutraloivat happoa tai vähentävät hapon tuotantoa. Lääkäri neuvoo, mikä valmisteista sopii sinulle parhaiten, varsinkin jos joudut käyttämään muuta lääkitystä, joka lisää hapon tuotantoa. Joskus itselle sopivin valmiste täytyy etsiä kokeilemalla eri tuotteita.

Leikkaus

Olosuhteista riippuen lääkärit voivat suositella leikkausta, jossa tavallisesti sekä tiivistetään pallealihaksen hiatusaukko ompelemalla ja tehdään fundoplikaatio*) estämään mahanesteen pääsyä ruokatorveen.

*) Leikkausmenetelmä, jossa mahan pohja ommellaan ruokatorven alaosan ympärille.

Jatkuvat oireet

Palleatyrästä johtuvaa refluksia voidaan usein hallita onnistuneesti. Tarvittaessa refluksioireita voi helpottaa Silicolgel piihappogeelin avulla. Ota aina yhteys lääkäriin oikean diagnoosin varmistamiseksi.