Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on toimenpide, jossa paksusuolen pinta ja usein myös ohutsuolen viimeisen 10-20 cm pinta tutkitaan.
Miksi kolonoskopia tehdään
Kolonoskopian tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Kolonoskopian tarpeeseen on monia eri syitä ja tarkoituksena on sen avulla varmistaa ja poissulkea oireiden syyt. Tavallisesti kolonoskopiaan ohjataan positiivisen ulosteen veritestin, pitkittyneen ripulin tai pitkittyneiden epämääräisten vatsakipujen/tuntemusten takia, joihin yleensä liittyy suolen toiminnan muutoksia. Myös epäselvä raudanpuuteanemia tutkitaan kolonoskopiassa.
Kolonoskopian avulla seulotaan myös suolistosyöpiä ja kaikkien olisi hyvä käydä ainakin kerran elämässään kolonoskopiassa tutkituttamassa suoli. Suolistosyövän seulontatutkimus olisi hyvä tehdä 50 vuoden iän jälkeen. Jos suvussa on aiemmin havaittu suolistosyöpää tulisi kontrollitähystyksessä käydä hyvissä ajoin. Kolonoskopiassa voidaan helposti poistaa syövälle altistavat limakalvomuutokset eli polyypit jo hyvissä ajoin ja näin ehkäistä syövän syntyminen.
Kolonoskopiaan valmistautuminen
Kolonoskopiaan valmistautuminen aloitetaan jo ennen itse operaatiota. Paksusuoli tulee tyhjentää kokonaan, jotta suolen pinta voidaan tutkia visuaalisesti kameran avulla. Paksusuolen tyhjennys ennen kolonoskopiaa tapahtuu tätä varten kehitetyillä lääkevalmisteilla. Riippuen käytetystä lääkevalmisteesta tarvittava valmistaumisaika vaihtelee. Uudemmilla lääkevalmisteilla ei työstä tarvitse olla poissa edellisenä päivänä. Tarkemmat kolonoskopiaan valmistautumisohjeet annetaan potilaalle aina hoitavasta yksiköstä.
Ohjeet koostuvat ruokavaliosta ja tyhjennykseen käytettävän lääkevalmisteen annosteluohjeesta, joita tulee noudattaa tarkasti. Noudattamalla ohjeita varmistetaan kolonoskopian onnistuminen, koska suolen pinta on puhdas eikä sinne ole jäänyt visuaalista tarkastusta haittaavia siemeniä tai suolen pinnan näkymistä haittaavia aineita.
Kolonoskopia toimenpiteenä
Kolonoskopiassa lääkäri tutkii paksusuolen pinnan viemällä taipuisan letkun peräaukon kautta aina paksusuolen loppuun asti. Usein ohutsuolen loppuosa tarkistetaan samalla. Itse kolonoskopiatutkimus tapahtuu letkun poisvetämisen aikana. Tutkimus on kohtuullisen kivuton ja suomessa kolonskopia suoritetaan yleensä ilman kipulääkitystä. Kipua tuntuu lähinnä suolen seinämän venytyksessä kun taipuisa skoopin letku viedään paksusuolen päähän. Jos henkilö kokee kivun erittäin voimakkaasti voidaan operaatio tarvittaessa suorittaa myös nukutuksessa.
Operaation aikana lääkäri tutkii suolen pinnan visuaalisesti letkun päässä olevan kameran avulla. Letkun avulla suolen sisälle voidaan viedä myös tarvittavia polyyppien eli limakalvomuutosten poistoon suunniteltuja pienikokoisia työkaluja.
Kolonoskopia tähystyksen jälkeen
Lääkäri kirjoittaa yleensä sairaslomaa tähystyspäivästä, mutta potilas on työkuntoinen heti seuraavana päivänä. Kolonoskopiassa otetaan yleensä koepaloja ja poistetaan polyyppeja, joten pientä verenvuotoa voi esiintyä tähystyspäivänä.