Mikä on emättimen hiivatulehdus?

Emättimen hiivatulehdus (vulvovaginaalinen kandidiaasi), on yleinen sairaus, josta suurin osa naisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Hiivatulehduksen aiheuttaja on lähes aina emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni, joka on yltynyt liikakasvuun.

Hiivatulehduksen oireet

Kokkareinen valkovuoto, samanaikainen vahva kutina ja joskus kirvely ulkosynnyttimissä viittaavat tavallisimmin hiivatulehdukseen. Oireet voivat pahentua muutama päivä ennen kuukautisten alkamista. Jos tulehdus on levinnyt ulkosynnyttimiin, häpyhuulet voivat myös olla punaiset ja turvonneet. Seksi voi olla tuskallista ja myös virtsatiet voivat tulehtua.

Hiivatulehduksen syyt ja riskitekijät

Emättimen hiivainfektiot johtuvat yleensä Candida albicans -nimisistä hiivatyypeistä. Tämä hiivakanta elää sukupuolielimiä peittävissä limakalvoissa koko ajan. Yleensä sitä on kuitenkin vain pieniä määriä, joten se ei aiheuta ongelmia. Mutta limakalvolla elävien mikro-organismien (bakteerien) terve tasapaino häiriintyy joskus – esimerkiksi raskauden tai lääkityksen vuoksi.

Raskauden aikana kehon estrogeenitaso on erityisen korkea. Se voi horjuttaa tervettä intiimialueen bakteeritasapainoa ja lisätä emättimen hiivainfektion kehittymisen todennäköisyyttä.

Ehkäisypillereiden ottaminen vaikuttaa naisen hormonitasoihin samalla tavalla kuin raskaus. Pillereitä käyttävillä naisille voikin todennäköisemmin tulla hiivatulehdus. Myös muut lääkkeet, kuten antibiootit, steroidit, hormonihoito, sädehoito ja kemoterapia, voivat lisätä riskiä. Muita tekijöitä, jotka lisäävät emättimen hiivatulehdusten riskiä, ovat stressi, liiallinen intiimialueiden peseminen saippualla, synteettisten ja tiukkojen vaatteiden käyttö, hikoilu ja ”ei-hengittävien” pikkuhousunsuojien tai terveyssiteiden käyttö. Jotkut sairaudet lisäävät emättimen hiivainfektioiden riskiä. Näitä ovat diabetes ja muut immuunijärjestelmää heikentävät sairaudet.

Hiivatulehduksen itselääkintä

Jos hiivatulehdusta ei ole ollut aiemmin, on tärkeää käydä ensin lääkärissä, myös toistuva hiivatulehdusoire täytyy varmistaa jatkotutkimuksilla sekä selvittää mahdolliset syyt tulehduksen toistumiselle.
Hoitona voit käyttää emättimeen laitettavia emätinpuikkoja tai suun kautta otettavia tabletteja. Hyvin yleisesti käytetty lääkeaine emättimen hiivatulehduksiin on flukonatsoli.

i say: VAGINAL INFECTION hoitaa hiivatulehduksen lääkkeettömästi

i say: VAGINAL INFECTION on itsehoitoon tarkoitettu emätintabletti, joka hoitaa emätintulehduksia sekä niihin liittyviä vaivoja. Pienikokoiset emätintabletit hoitavat lääkkeettömästi sekä bakteeri- että hiivatulehduksia, poistavat niihin liittyvät vaivat ja estävät emätintulehdusten uusiutumisen. Epämiellyttävät oireet, kuten kutina, kirvely ja haju poistuvat.

Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00948

Lue myös miten välttää bakteerivaginoosia

10 vinkkiä parempaan intiimialueen tasapainoon