Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat colitis ulcerosa ja Crohnin tauti. Niitä sairastaa jo lähes 50.000 potilasta Suomessa ja määrä kasvaa 2.000 potilaalla joka vuosi. Tulehduksellisten suolistosairauksien syytä ei tarkkaan tunneta, joten vielä ei ole olemassa keinoa niiden ehkäisemiseksi. Tiedetään kuitenkin, että puolustusjärjestelmän rooli sairauden synnyssä on keskeinen ja suolen mikrobisto muuntunut. Tulehdusta pitää yllä suolen läpäisevyyden aiheuttama jatkuva immuunipuolustus- ja tulehdusreaktio.
Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)
Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa tulehdus voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella. Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, väsymys, laihtuminen, kuumeilu, verenvuoto peräsuolesta ja peräaukon seudun vaivat. Crohnin tautia hoidetaan lääkkeillä (kortikosteroidit, immuunivastetta heikentävät lääkkeet, biologiset lääkkeet) sekä tarvittaessa leikkauksella.
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa, sillä tupakointi lisää sairastumisvaaraa, taudin aktiivisuutta ja leikkaukseen joutumisen vaaraa. Tutustu Smooff tupakoinnin lopettamisohjelmaan.
Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)
Haavainen paksusuolitulehdus on pitkäaikaisen tulehduksellinen suolistosairaus, joka alkaa tavallisesti nuorella aikuisiällä. Haavaista paksusuolitulehdusta esiintyy paksu- ja peräsuolen alueella. Tavallisimmat oireet ovat pitkäaikainen ripuli, veriset ja limaiset ulosteet ja vatsakipu, joskus kuumeilu ja laihtuminen. Hoitona on ensisijaisesti lääkehoito esim. kortisonivalmisteilla tai muilla elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttavilla lääkkeillä sekä joskus leikkaushoito.
Termit:
Tulehdukselliset suolistosairaudet = IBD, Inflammatory Bowel Diseases
Colitis Ulcerosa = haavainen paksusuolentulehdus = haavainen koliitti
Crohnin tauti = regionaalinen enteriitti
Crohn ja Colitis ry on valtakunnallinen etujärjestö, joka tarjoaa mm. tietoa, vertaistukea ja sopeutumisvalmennuskursseja tulehduksellista suolistosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen. Lue lisää Crohn ja Colitis ry:n sivuilta: https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/