Vatsan turvotus on kivulias vaiva

Taas se alkaa, möyriminen mahassa. Lounaasta on kulunut hetki ja sitä on juuri päässyt takaisin työpöydän ääreen aikomuksena jatkaa se juttu loppuun, mikä jäi kesken kun työkaverit huikkasivat lounaalle. Vaan eihän tämän kivun ja kiristävän tunteen kanssa ajatus tahdo kulkea, seuraava suunta on kohti vessaa ja siellä saattaa pieni tovi mennäkin. Tämä näytös toistuu eri muodoissa useita kertoja kuukaudessa, joskus jopa monta kertaa saman viikon aikana.

Vatsan turvotus on yleinen ja erittäin epämiellyttävänä koettu vaiva. Turvotuksen oireena on usein kipu tai paineen tunne vatsalla sekä vatsan seudun laajenemista. Turvonnut olo johtuu ruoansulatuskanavassa olevasta kaasusta, joka syntyy pääsääntöisesti paksusuolessa olevien bakteerien tuottamana. Osa kaasusta kulkeutuu mahaan ja sitä kautta suolistoon nielemisen mukana. Keskimääräinen kaasunmuodostus ihmisellä on n. 7-8 dl päivässä, mutta vaihtelu voi olla suurta. Kaasua on kerralla suolistossa huomattavasti vähemmän, sillä se tulee pierujen muodossa ulos. Ihmisen pierujen määrä on noin 15-20 kertaa päivässä, normaalina pidetään vielä n. 25 kertaa. [1]
Turvonnut olo johtuu ruoansulatuskanavassa olevasta kaasusta, joka syntyy pääsääntöisesti paksusuolessa olevien bakteerien tuottamana.
Oireet ilmenevät useimmiten ruokailun jälkeen, sillä monet ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta. Tyypillisiä suolistokaasujen aiheuttajia ovat pavut, kaalit ja sipulit. Kasvisruokavalio, epäterveelliset ruokailutottumukset (rasvainen ruoka, hotkiminen tai jos ruokavalio ei sisällä riittävästi kutupitoisia ruokia) ärtyvän suolen oireyhtymä tai epäspesifi ripuli voivat löytyä myös turvotuksen syiden taustalta. Jopa 40% naisista kokee turvotuksen pahentuvan ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana.

Piparminttuöljyn on tutkitusti todettu relaksoivan sileää lihasta salpaamalla kalsium-kanavia. Tämä piparminttuöljyn aiheuttama suolen sileän lihaksen rentoutuminen vähentää suoliston peristaltiikkaa eli suoliston supistusliikettä sekä kouristuksetkin laukeavat. Piparminttuöljyn on todettu olevan tehokkainta kapselimuodossa nautittuna, ne vähentävät kipu- ja turvotusoireita. Piparminttuöljyn nauttiminen tippoina saattaa myös auttaa, mutta ne voivat lisätä ylävatsa- ja närästysoireita jos niihin on taipuvainen. Tippojen vaikutus alkaa liian aikaisin ruoansulatuskanavassa, kapselimuodossa nautittuna ne liukenevat ja vaikuttavat vasta suolistossa. [2]

[1] http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00022

[2] http://ruohikolla.blogspot.fi/2012/05/artyvan-suolen-oireyhtyma.html