Mistä tiedän kärsinkö raudanpuutteesta?

Raudanpuutteeseen viittaavia oireita on monia ja yksi tavallisimmista on väsymys. Väsymys voi kuitenkin johtua monista eri syistä, ei vain raudanpuutteesta. Miten siis selvittää, onko kyseessä raudanpuute?

Mikä on ferritiini

Verinäytettä, joka parhaiten kuvaa rautavarastojen kokoa, kutsutaan ferritiiniksi. Matala ferritiini (alle 30 mikrogrammaa / l) tarkoittaa, että elimistön rautavarastoissa on hyvin vähän tai ei lainkaan rautaa. Sen sijaan normaalin tai korkean ferritiiniarvon tulkinnassa pitää ottaa huomioon se, että jatkuva tulehdus voi nostaa ferritiiniarvoa. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi vakava infektio, ja tällöin CRP-arvo on normaalia korkeampi. Näissä tapauksissa ferritiiniarvo voi antaa vaikutelman, että rautavarastoissa on enemmän rautaa kuin tosiasiassa, ja testi on silloin vaikeampi tulkita. Sen selvittämiseksi, onko elimistössä riittävästi rautaa, voi tällöin joutua tekemään muita testejä.

Varmista että voit hyvin ja olet levännyt, kun rauta-arvosi mitataan

Saadaksesi mahdollisimman oikean ferritiiniarvon, olisi hyvä, että verinäyte otetaan, kun olet ollut terveenä ainakin pari viikkoa, etkä ole altistanut kehoasi kovalle fyysiselle rasitukselle viikkoon ennen kokeen ottamista. Elimistö nimittäin reagoi kovaan fyysiseen harjoitteluun ohimenevällä, matala-asteisella tulehduksella, joka voi myös nostaa ferritiiniarvon liian korkeaksi.

Plasman rautapitoisuus ei kerro rautavarastoista

Verinäyte nimeltään fP-Fe mittaa veren raudan pitoisuutta näytteenottohetkellä. Se ei kuitenkaan kerro mitään rautavarastoista, ja arvo voi olla täysin normaalilla tasolla, vaikka rautavarastot ovatkin tyhjiä. Plasman rautapitoisuus vaihtelee päivän aikana ja kertoo pikemminkin siitä, kuinka punasolut hajoavat. Näytettä fP-Fe tulisi käyttää vain transferriinin kylläisyyden laskemisessa. Transferriini on raudan kuljetusproteiini. Transferriinin kylläisyys antaa kuvan siitä, kuinka paljon käytettävissä olevaa rautaa on veressä, ja se heijastaa rautavarastojen kokoa huonommin kuin ferritiiniarvo.

Punasolujen raudan tarve on tärkeämpi kuin muiden kehon solujen

Kun rautavarastot loppuvat kokonaan, anemia kehittyy ajan myötä. Se että veren hemoglobiiniarvo ei laske, ennen kuin rautavarastot ovat loppuneet, johtuu siitä, että keho priorisoi punasolujen raudansaantia muihin kudoksiin, kuten aivoihin nähden. Tämä johtuu siitä, että punasolut ovat välttämättömiä hapen kuljettamiseksi elintärkeille elimille. Siksi esimerkiksi aivosolujen raudansaanti hidastuu ennen punasolujen raudansaannin hidastumista. Yksi merkki tästä on, että ferritiininä mitatut rautavarastot voivat olla täysin tyhjiä, vaikka veren hemoglobiiniarvo onkin täysin normaali. Raudanpuute voidaan havaita oireina, kuten keskittymisongelmina, vaikka hemoglobiini olisi edelleen täysin normaali. Yhteenvetona voidaan todeta, että anemia on myöhäinen merkki raudanpuutteesta, ja kun anemia on todettu, voit olla varma, että rautavarastot ovat tyhjät.

Älä vertaa muiden veriarvoja omiisi

Anemia määritellään hemoglobiiniarvoksi (Hb), joka on alle 120 g / l naisilla ja 130 g / l miehillä. Raskaana olevilla naisilla raja on 110 g / l. Rajat ovat kuitenkin yleisiä ohjeita, koska mitattua Hb-arvoa tulisi aina verrata omaan, tavanomaiseen hemoglobiiniin. Hb-arvot ovat melko vakioita elämän aikana, mikä tarkoittaa, että anemiaa esiintyy, kun Hb-arvo laskee suhteessa omaan normaaliin hemoglobiiniarvoon.

Sukrosomiaaliset kivennäisaineet imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti

Suolen sisäinen ympäristö ja nautittu ravinto vaikuttavat kivennäisaineiden imeytymiseen ja biologiseen hyötyosuuteen. Sukrosomiaalisuojan avulla herkästi muiden aineiden kanssa reagoiva rauta ja magnesium voidaan kuljettaa mahasuolikanavassa ilman häiriöitä ja samalla niiden imeytyminen lisääntyy. Kivennäisaineet kuormittavat tavallisesti suolen limakalvoa ja mikrobistoa, mikä voidaan estää sukrosomiaalitekniikan keinoin.

Raudan ottamiseen liittyviä perinteisiä neuvoja on ollut, että imeytymistä voi maksimoida ottamalla rauta tyhjään vatsaan sekä välttämällä kahvia, teetä ja maitotuotteita ennen ja jälkeen raudan ottamisen. Imeytymisen maksimoimiseksi olisi hyödyllistä ottaa tavanomainen rauta vain joka toinen päivä raudan imeytymistä hillitsevän hepsidiinin nousun takia. Sukrosomiaalisen raudan kohdalla nämä neuvot on syytä unohtaa. Sukrosomiaalinen rauta otetaan joka päivä, sillä hepsidiini ei vaikuta sen imeytymiseen. Myöskään ruoka-aineita ei tarvitse sukrosomiaalisen raudan ottamisen takia välttää, eikä tyhjään vatsaan ottaminen lisää sukrosomiaalisen raudan ottamista.

Lue lisää sukrosomiaalisista kivennäisaineista