Stressin oireena närästys?

Stressi on ihmisen oma kokemus kuormittavasta tilanteesta, ja jokainen kokee stressin oireet eri tavalla. Stressikokemus on psykologinen, mutta sen monet vaikutukset ovat fyysisiä. Stressi saattaa voimistaa närästystä ja ahdistus on luonnollinen vastaus kehon stressiin. Ikäviä tuntemuksia myös aistii herkemmin kun on ahdistunut. 

Stressin fyysiset oireet 

Oikeassa tilanteessa stressi on hyvästä. Kun kehosi ajattelee olevansa vaarassa, se valmistautuu joko taistelemaan itsensä suojelemiseksi tai pakenemaan nopeasti vaarasta.  

Stressin fyysisiä oireita ovat mm. päänsärky, huimaus, sydämentykytys, pahoinvointi, vatsavaivat, tihentynyt virtsaamisen tarve, hikoilu, flunssakierre ja selkävaivat. 

Stressi ja närästys 

Tutkijoilla on erilaisia mielipiteitä siitä, mikä aiheuttaa stressin aikaisen närästyksen. Jotkut uskovat, että keho luo enemmän mahahappoa stressin alaisena. Toiset uskovat, että keho tulee stressitilanteissa vain herkemmäksi närästykselle. Vaikka stressi voi pahentaa GERD-oireita, se ei todennäköisesti ole kroonisen närästyksen taustalla. Aikaisemmin stressin ajateltiin olevan syyllinen moniin maha-suolikanavan ongelmiin, mukaan lukien haavaumat ja tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti. Nyt tiedetään, että bakteeri-infektiot (haavaumat) ja taustalla olevat tulehdukset (suolistosairauksissa) ovat syyllisiä, ei stressi. 

Ruoansulatusongelmat stressin oireina

On olemassa useita erityyppisiä ruuansulatusongelmia, jotka stressi voi aiheuttaa. Jotkut ihmiset menettävät ruokahalun stressin aikana. Toiset syövät ylenpalttisesti lohduttaakseen itseään. Molemmat ääripäät voivat aiheuttaa ongelmia. Saatat stressin oireina myös kärsiä ummetuksesta tai ripulista, ja kumpi tahansa näistä voi häiritä normaalia päivittäistä elämääsi. 

Stressin oireisiin ja närästykseen itsehoitoa 

On kuitenkin asioita, joita voit tehdä itse lievittääksesi stressiä ja mikä voi auttaa vähentämään närästystä. Esimerkiksi liikunta on hieno stressin vähentäjä.  Jo pienikin kävely voi auttaa. Kokeile myös esimerkiksi lukea kirjaa, joogata, kuunnella musiikkia tai mitä tahansa, mikä saa juuri sinun mielesi rauhoittumaan. 

Terveellisillä tottumuksilla pyritään torjumaan stressiä. Kun asiat menevät pieleen tai on hankalampaa, voi ehkä herkemmin turvautua asioihin, joista tiedämme, etteivät ne ole meille hyväksi. Tyypillisiä esimerkkejä stressioireiden ”pakokeinoista” ovat mm. tupakointi ja alkoholi tai liiallinen kahvin juonti.

Jos sinulla on stressiä, vältä erityisesti ruoka-aineita, jotka aiheuttavat tai pahentavat närästystä kuten suklaa, mausteiset tai rasvaiset ruuat.  Pienempien aterioiden syöminen myös auttaa. Hyvä uutinen on, että on olemassa myös monentyyppisiä valmisteita närästyksen torjumiseksi. 

Suosittelemme närästyksen lievitykseen 

ESOLIEF® on ruokatorven limakalvon suojaavaan hoitoon tarkoitettu nieltävä liuos, joka sisältää hyaluronihapon ja kondroitiinisulfaatin yhdistelmää. 

ESOLIEF® on miellyttävä viinirypäleen makuinen liuos, joka lievittää nopeasti, noin 30 minuutissa, närästysoireita ja edistää ruokatorven limakalvon paranemista. Tutustu tästä tarkemmin ESOLIEF närästysvalmisteeseen. 

Yksi kommentti artikkeliin ”Stressin oireena närästys?”

Kommentointi on suljettu.