Lemmikin haavanhoito

Lemmikkieläimet harvoin säästyvät pieniltä nirhaumilta tai isommilta haavoilta. Kodin lääkekaappiin kannattaakin hankkia lemmikille oma ensiapulaukku, jotta voidaan toimia nopeasti mahdollisen vaurion sattuessa.

Miten toimia lemminkin haavanhoidossa

Lemmikeillä, kuten kissoilla ja koirilla vaurio sattuu useimmiten tassuihin. Pienemmät haavat voi hoitaa kotona apteekeista saatavien tuotteiden avulla. Isommat verta vuotavat tai syvät haavat vaativat lääkärin vastaanotolla käyntiä.

Haavan sattuessa on aina ensiarvoisen tärkeää reagoida nopeasti, jotta paraneminen ei pitkittyisi ja haava pääsisi tulehtumaan. Perusteellinen puhdistus on tärkeää, riippumatta siitä, tuliko haava ulkona vai sisällä. Jos haavaan jää vierasaineita esim. hiekkaa tai multaa saattaa haava tulehtua, jolloin on mahdollisuus, että bakteerit leviävät verenkierron kautta muualle elimistöön. Haavan puhdistuksessa desinfiointiaineiden käyttö kannattaa rajoittaa vain ensiaputilanteisiin, sillä muuten haavan paraneminen voi hidastua. Kädenlämpöinen vesi on paras apu haavan puhdistukseen. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että jos haava vuotaa runsaasti verta, siihen ei tule koskaan suihkuttaa suoraa kylmää vettä, sillä vesi estää veren hyytymisen.

Runsaasti vuotava haava vaatii lääkärin arvion mahdollisesta haavan ompelun tarpeesta. Tällöin ensiapuna on pyrkiä tyrehdyttämään verenvuoto painamalla esim. puhdasta pyyhettä haavaa vasten. Jos haava on muualla, kuin tassujen alueella voi kiristyssiteen laittaminen olla mahdotonta. Tällöin apuna voi käyttää esim. pakastepussia, joka kääritään pyyhkeen sisään ja  painetaan haavaa vasten.  Jos veren vuoto ei lopu painesiteen avulla muutamassa minuutissa, ota yhteyttä lääkäriin.

Estä nuoleminen

Lemmikeillä on tapana pyrkiä hoitamaan haavaa nuolemalla sitä itse. Syljen mukana haavaan kulkeutuu kuitenkin bakteereita, jotka voivat helposti aiheuttaa haavan tulehduksen.  Nuoleminen tulee estää suojaamalla haava haavatyynyn ja itsetarttuvan sidoksen avulla. Jos haava on isompi ja lääkärin käyntiä vaativa, käyttöön tulee usein lemmikin kauluri, jota on syytä käyttää, kunnes haava on jo selkeästi parempi.

Haavan paranemisen nopeuttaminen

Kun ensiapu on hoidettu ja haava puhdistettu voidaan haavan paranemista nopeuttaa käyttämällä siihen sopivaa tuotetta. HaavaVEX® VET haavasuihke suojaa infektioilta ja edistää haavojen ja ihovaurioiden paranemista. Suihke sisältää SCX-teknologialla vakautettua hopeaa. Hopean käyttö haavanhoidossa perustuu sen antiseptisiin ja desinfioiviin ominaisuuksiin ja hopealla on biosidinen vaikutus monenlaisia patogeenejä vastaan.

HaavaVEX® VET haavasuihkeessa on SCX-yhdistelmän lisäksi ihoa ravitsevaa hyaluronihappoa ja kaoliinia, joka imee haavan ylimääräisen eritteen. Samalla kaoliinin ja hyaluronihapon muodostama este torjuu ulkoisia mikrobeja, mikä parantaa haavan suojausta ja nopeuttaa sen paranemista. HaavaVEX® VET haavasuihke sopii kaikille eläimille ja monenlaisille haavatyypeille esim. hankaumiin, erittäviin ihovaurioihin, traumaattisiin vammoihin ja leikkaushaavan paranemista nopeuttamaan.