Raskauden aikana raudan tarve kasvaa merkittävästi

Raskausviikosta 14 lähtien raudan tarve kasvaa voimakkaasti ja tarve on suurinta juuri ennen syntymää. Rautaa tarvitaan muun muassa sikiön aivojen normaaliin kehitykseen, mutta myös raskaana olevan naisen valmistautumiseen tulevaa synnytystä varten.

Monille raskaana oleville naisille suositellaan rautavalmisteita

Koska vain noin puolella raskaana olevista naisista on varastoissaan riittävästi rautaa sikiön ja omien raudan tarpeiden kattamiseksi, monille raskaana oleville naisille suositellaan rautalisää. Ruokavaliosta voi olla vaikea saada tarpeeksi rautaa, jos jo raskauden alussa rautavarastot ovat pienet. Onkin hyvä idea kiinnittää huomiota riittävästi rautaa sisältävään ruokavalioon jo ennen raskautta.

Pienten rautavarastojen riskit raskauden aikana

Pienet rautavarastot raskauden aikana lisäävät raudan puutteeseen liittyvien oireiden, kuten väsymyksen, huimauksen ja sydämentykytysten riskiä. Pienet rautavarastot tarkoittavat myös raskaana olevan naisen heikompia mahdollisuuksia sietää verenvuotoa synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Raudanpuutteesta raskauden aikana voi olla seurauksia myös sikiölle: keskenmenon ja vauvan ennenaikaisuuden riski kasvaa.

Muista, että rautavarastot ovat tärkeitä myös vauvan syntymän jälkeen

Ensimmäiset kuukaudet vauvan syntymän jälkeen voivat olla vastasynnyttäneelle äidille uuvuttavia sekä henkisesti että fyysisesti. Raudanpuutteen on osoitettu lisäävän synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota raudan saantiin myös synnytyksen jälkeen.