Vesiliikunnan haasteet korvien hyvinvoinnille

Aktiiviselle vesiliikkujalle saattaa korvien jatkuva kastuminen aiheuttaa ongelmia. Vesi liuottaa korvavahaa, jonka tehtävä on suojata korvakäytävän ihoa ja estää tulehdusten syntymistä. Korvan iho voi kuivua ja veden mukana korvaan voi kulkeutua epäpuhtauksia, jotka saattavat laukaista korvakäytävän tulehduksen. Jos korvassa on runsaasti vahaa, voi korvaan joutunut vesi turvottaa sen. Vahatulpan takia korvakäytävä voi umpeutua, mikä luo erinomaiset olosuhteet bakteereiden kasvulle.

Korvakäytäväntulehdus

Korvakäytävän tulehduksen aiheuttavat bakteerit, esimerkiksi Staphylococcus aureus. Tulehdus ja siihen liittyvä bakteerikasvu johtuvat veden jäämisestä korvaan tai ihon rikkoutumisesta korvakäytävässä. Tulehduksen oireita ovat kipu, kutina, turvotus ja punoitus, joskus korva voi myös vuotaa. Tulehduksen kroonistuessa kipu tavallisesti häviää, mutta kutina jatkuu. Korvakäytävän tulehduksen hoitaa aina lääkäri.

Uimarin korva

Uimarin korva on vaiva, joka kehittyy toistuvien korvakäytävän tulehdusten seurauksena. Uimarin korvan ominaispiirteitä ovat ihonalaiset luukyhmyt, jotka ahtauttavat korvakäytävän. Ahdas korvakäytävä on entistä alttiimpi tulehduksille. Uimarin korvasta johtuvaa kuulon alenemaa sekä korvavahan kerääntymistä voidaan hoitaa leikkaushoidolla.

Polyfenolit suojaavat korvan ihoa

Vaxol-korvasuihke suojaa korvaa veden vaikutuksilta ja ennaltaehkäisee vahatulpan muodostumista. Vaxolin antibakteerinen ja antifungaalinen vaikutus perustuu öljyn rasvahappokoostumukseen, sen polyfenoleihin, jotka suojaavat öljyä hapettumiselta. Polyfenoleilla on myös tulehdusta ehkäisevää vaikutusta. Vaxol sisältää lisäksi E-vitamiinia, jolla on ihoa suojaava ja vahvistava vaikutus.