Miksi terveet suonet ovat niin tärkeitä ja miten suonikohjut kehittyvät
Ihmisen verenkiertoelimistön osana toimivat laskimoverisuonet. Valtimoverisuonten tehtävä on pumpata verta sydämestä aina varpaisiin saakka. Laskimoverisuoniston kautta veri palaa takaisin kohti sydäntä. Laskimoiden verenvirtausta ylläpitää sydämen pumppaustoiminta, lihasten jännittyminen ja rentoutuminen sekä laskimoläppien automaattinen sulkeutuminen. Jalassa laskimosuonet jaetaan pinnallisiin ja syviin laskimoihin.
Suonikohjut ovat laajentuneita laskimoverisuonia
Normaalisti veri kulkee laskimoissa alhaalta ylöspäin eli varpaista kohti nivusta ja edelleen kohti sydäntä. Veren virtausta takaisin sydämeen painovoimaa vastaan ylläpitävät sydämen pumppaus sekä pohjelihaksen toiminta. Laskimoverisuonissa sijaitsevat laskimoläpät sulkeutuvat automaattisesti, jos veri pyrkii valumaan painovoiman vaikutuksesta takaisin kohti varpaita eli väärään suuntaan laskimoverenkierron kannalta.
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnassa laskimoläpät eivät toimi kunnolla, joten veri voi virrata takaisin jalkoihin. Tämä lisää painetta niin, että laskimoverisuonet ovat jatkuvasti laajentuneet. Lopulta ne näkyvät jaloissa hämähäkkisuonina tai suonikohjuina. Pintalaskimoiden vajaatoimintaa esiintyy länsimaissa jopa kolmasosalla väestöstä. Suonikohjuja syntyy tavallisimmin säärten alueelle ja niiden syntysyitä ei tarkkaan tunneta. Tunnettuja riskitekijöitä ovat ikä, sukupuoli, raskaudet, ylipaino ja sukuhistoria.
Milloin suonikohjujen takia lääkäriin?
Turvotuksen ja muiden oireiden vähentämiseen voidaan käyttää kompressiosukkaa. Hoitosukat estävät puristamalla pinnallisten laskimoiden laajenemista ja tehostavat lihasten avulla tapahtuvaa nesteen pumppaamista alaraajoista. Jos hoitosukkien käytöstä ei ole oireisiin apua, on syytä hakeutua lääkäriin. Suonikohjut on syytä tutkia myös, jos niistä aiheutuu merkittäviä oireita, haittaa tai vaivaa. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten uhatessa. Suonikohjutaudin aiheuttamat oireet voivat olla epämääräiset ja suonikohjujen koko ei aina ole suoraan yhteydessä oireiden vaikeusasteeseen.
Suonikohjujen hoitoon on tarjolla monia vaihtoehtoja
Vaahtoruiskutuksessa viallisiin laskimoihin ruiskutetaan vaahtoa, joka kutistaa laskimot.
Höyrykutistushoidossa laskimoon viedään höyrykutistuskatetri ja suoni tai suonet höyrykutistetaan.
Laserin lämpövaikutus tuhoaa laskimon, suoni kutistuu ja lopulta häviää.
Radiotaajuushoitossa käsiteltävät suonet merkitään ja hoidettavaan laskimoon ohjataan radiotaajuuskatetri laskimoon punktoidun kanyylin kautta. Radiotaajuushoito tukkii hoidetun suonen ja se kuihtuu pois.
Leikkauksella poistetaan refluoiva laskimo ja näkyvä kohjusto.
On hyvä huomioida, että leikkauksesta aiheutuu viikkojen sairasloma, mutta esimerkiksi vaahtoruiskutushoidosta voi selvitä ilman sairaslomaa.
Suonikohjuoperaation jälkihoitona sukka
Hoitokeinosta riippumatta on jälkihoito tarpeen. Leikkauksen jälkeen potilaat käyttävät reisikorkuista hoitosukkaa vähintään 3 kuukautta. Puristushoitosukkaa on käytettävä myös vaahtoruiskutuksen jälkeen.
Vaahtoruiskutushoitoihin kuuluu puristushoitosukka, jota käytetään kahden viikon ajan. Ensimmäiset 5 vuorokautta potilas käyttää sukkaa jatkuvasti yötä päivää, mutta sen kanssa voi käydä pesulla ja suihkussa.