Mitä on aivosumu

Vaihdevuosia lähestyttäessä ja niiden aikana keho käy läpi useita hormonaalisia muutoksia, pääasiassa estrogeenin laskuun liittyen. Kaikilla näillä muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus myös kognitiivisiin toimintoihin. Arkikielessä ilmiöstä käytetään usein termiä ”aivosumu”.

Aivosumulle on ominaista joukko kognitiivisia häiriöitä, mm.

  • Keskittymisvaikeudet: Kyky keskittyä tehtäviin ja ylläpitää huomiokykyä voi muuttua haastavaksi
  • Muisti raukeaa: Lyhytkestoisesta muistista tulee vähemmän luotettava, mikä johtaa viimeaikaisten tapahtumien, nimien tai sanojen toistuvaan unohtamiseen
  • Reaktionopeus: Kyky käsitellä tietoja hidastuu, joka vaikeuttaa keskustelujen seuraamista tai tehtävien nopeaa suorittamista
  • Sanojen löytämisen vaikeudet: Lyhytkestoisen muistin häiriöitä esiintyy helpommin puheessa, sanojen unohtelulla.

Aivosumun tarkkoja syitä vaihdevuosien aikana tutkitaan edelleen, mutta tutkimukset viittaavat siihen, että estrogeenin vähenemisellä on ratkaiseva rooli. Estrogeenilla tiedetään olevan neuroprotektiivisia vaikutuksia, jotka tukevat aivosolujen terveyttä ja toimintaa. Kun estrogeenitasot laskevat, aivosolut voivat tulla alttiimmiksi vaurioille ja vähemmän tehokkaiksi viestinnässään.

Aivosumun seuraukset voivat olla turhauttavia ja häiritä jokapäiväistä elämää

  • Lisääntynyt stressi ja ahdistus: Kyvyttömyys muistaa asioita tai keskittyä tehtäviin voi johtaa stressin, ahdistukseen ja itseluottamuksen puutteeseen
  • Vähentynyt tuottavuus: Aivosumu voi haitata työsuoritusta ja vaikeuttaa tehtävien suorittamista sekä määräaikojen noudattamista.
  • Sosiaalinen vetäytyminen: Hämmennyksen pelko tai kyvyttömyys pysyä keskusteluissa voi johtaa siihen, että naiset vetäytyvät sosiaalisesta vuorovaikutuksesta
  • Vaikutus suhteisiin: Aivosumu voi rasittaa ihmissuhteita, kun keskinäisestä viestinnästä tulee haastavaa.

Keski-ikäiset naiset ovat tyypillisesti hyvin aktiivisia. Näinä vuosia, lapset ovat yleensä jo hieman vanhempia eivätkä vaadi jatkuvaa huomiota. Naisilla jää jälleen aikaa myös itselleen ja energian voi kohdistaa johonkin muuhun mielenkiintoiseen, aikaa on myös omalle uralle ja erilaisille vapaaehtoistoimille. Tätä elämänvaihetta vaihdevuosioireet voivat kuitenkin häiritä voimakkaasti.

Kuinka kauan aivosumu voi jatkua

Tutkimukset osoittavat muistin ja aivotoiminnan paranemista vaihdevuosien jälkeen. Elämäntapamuutokset, kuten säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, stressinhallinta ja henkinen hyvinvointi, voivat parantaa merkittävästi kognitiivisia toimintoja vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Jos aivosumu on vakava tai vaikeuttaa jokapäiväistä elämää, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa mahdollisten taustalla olevien sairauksien poissulkemiseksi ja käydä yhdessä lääkärin kanssa läpi mahdollisia hoitovaihtoehtoja.

Luonnollinen ja hormoniton tuki vaihdevuosien aivosumuun

Hormoniton Femarelle® Recharge ravintolisä tarjoaa luonnollista helpotusta vaihdevuosioireisiin noin 50-vuotiaille naisille, joiden kuukautiset ovat harventuneet tai kokonaan loppuneet. Sen on kliinisesti osoitettu auttavan naisia hallitsemaan erilaisia vaihdevuosien oireita, mukaan lukien:

  • Aivosumu
  • Kuumat aallot
  • Yöhikoilu
  • Mielialan vaihtelut
  • Muisti katkokset
  • Vähentynyt seksuaalinen halukkuus

Tutustu myö muihin Femarelle tuotesarjan tuotteisiin

Femarelle® Rejuvenate sisältää DT56a:ta ja pellavansiemenuutetta. B2-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä biotiini (B7), joka edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, tukee hermoston normaalia toimintaa ja auttaa säilyttämään ihon ja hiukset normaalina.

Femarelle® Recharge sisältää DT56a:ta ja pellavansiemenuutetta. B6-vitamiini, joka auttaa säätelemään hormonitoimintaa, vähentämään väsymystä ja uupumusta, tukee hermoston normaalia toimintaa ja edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Femarelle® Unstoppable sisältää DT56a:ta ja kalsiumia. D3-vitamiini edistää normaalin luurakenteen säilymistä. B2-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. B7-vitamiini eli biotiini edistää limakalvojen sekä ihon ja hiusten pysymistä normaaleina.

Jos sinulla on lääkärinhoitoa vaativa sairaus tai käytät reseptilääkkeitä, neuvottele lääkärin kanssa ennen kuin käytät Femarelle®-valmistetta. Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Femarelle tuotteet ovat kliinisesti testattu, asiantuntijoiden ja käyttäjien luottamia valmisteita. Voit odottaa näkyviä muutoksia säännöllisen käytön ensimmäisen kuukauden aikana. Femarelle-tuotteet ovat täysin luonnollinen ja hormoniton vaihtoehto vaihdevuosioireisiin.