TOP 10 neuvot lapsiperheen arkeen ja hyvään oloon

Olivat lapset sitten minkä ikäisiä tahansa, on lapsiperhearki joskus hyvin kiireistä. Tästä tärkeästä ajasta on kuitenkin hyvä pystyä myös nauttimaan ja keksiö hyvi keinoja helpottamaan arjen kiirettä.

Tässä muutama vinkki:

1. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Kotona voi olla sekaista ja lapset voi syödä joskus valmisruokaa. Tärkeintä on, että perheenjäsenillä on hyvä olla.

2. Pyydä tai järjestä apua arkeen. Siivous- tai lastenhoitoapua saa hankkia ja pyytää.

3. Lapset voi osallistaa kodin pikku askareisiin, esimerkiksi siivoushommiin, roskien vientiin ym. Kannustus ja pieni lahjonta on sallittua.

4. Rytmitä arkeasi tai suunnittele arjen rytmit etukäteen. Mihin aikaan, kuka hakee, kuka vie?

5. Arki ei saisi olla pelkkää suorittamista. Älä tee arjesta liian kiireistä. Lapsille riittää varmasti yksi tai kaksi harrastusta.

6. Myös oma aika on tärkeää. Se voi olla vaikkapa liikuntaa tai illanviettoja. Elämä ei saisi pyöriä vain työn ja lasten välillä. Joskus pelkkä itsekseen meneminen kahville piristää kummasti. Turhat kissanristiäiset on kuitenkin syytä jättää pois, kun lapset ovat pieniä.

7. Viikonloppujen ei tarvitse olla täynnä ohjelmaa.  Lapsille riittää usein se, että ollaan yhdessä ja tehdään vaikka ruokaa tai katsotaan yhteinen elokuva.

8. Ole läsnä, kun olet lastesi kanssa. Jos on pakko hoitaa työasioita, hoida ne lasten mentyä nukkumaan. Äläkä ole koko ajan kiinni kännykässä.

9. Ole armollinen itsellesi niin kotona kuin töissä. Monia asioita voisi tehdä loputtomiin, niin paljon kuin jaksaisi. Riittää, kun hoidat tärkeimmät tehtävät hyvin.

10. Asenne ratkaisee. Iloisella mielellä kantaa parhaiten arjen haasteet. Toki jokainen sortuu valittamiseen ja nipottamiseen joskus, mutta se ei johda kuin pahaan oloon.